fbpx

Vergelijk jij jezelf met anderen?

Jezelf vergelijken met anderen maakt je niet gelukkig en toch doen we het allemaal, in meer of mindere mate.


Je vriendin heeft een fantastische baan, maakt om de haverklap promotie en verdiend een geweldig inkomen. Tja, en jij kunt nergens je draai vinden, hopt van de ene baan naar de andere en kunt amper je rekeningen betalen.
Oh, en de buren. Waar doen ze het toch van? Net hun woonkamer laten restylen, staat er nu weer een splinternieuwe bolide voor de deur… En jij zit op een tweezitsbank die je via marktplaats op de kop wist te tikken en rijdt in een oud brik waarvan het ieder jaar weer spannend is of hij door de APK - keuring komt.
En dan die fanatieke dame op de sportschool. Ze sport pas sinds 3 maanden, is nu al 5 kilo afgevallen en ziet er super fit uit. Terwijl jij al 8 maanden aan het ploeteren bent, een halve kilo bent aangekomen en dood neervalt na een work-out.
We vergelijken onszelf met onze vrienden, buren, collega’s, mensen op de sportclub en moeders op het schoolplein. Daarnaast zien we dagelijks de ‘perfecte’ plaatjes op social media voorbij komen, waarmee we onszelf vergelijken.

Dat anderen perfect zijn is een illusie
Vaak staren we ons blind op mensen die het perfect voor elkaar ‘lijken te’ hebben. Iedereen lijkt gelukkiger, fitter, slanker, knapper en succesvoller dan jij. Althans dit is jouw eigen perceptie, waarvan jij gelooft dat het de waarheid is. Hierdoor kun je je behoorlijk rot gaan voelen en een gevoel van minderwaardigheid ervaren. Stop met jezelf te vergelijken want het maakt je alleen maar onzeker. Dat anderen perfect zijn is slechts een illusie. Misschien dat diegene de baan, het succes, het leven of het lichaam heeft waar jij van droomt. Onthoud dat dit niks zegt over hoe gelukkig iemand is. Het is zelfs vaak zo, hoe ‘perfecter’ iemand zich voordoet naar de buitenwereld, hoe ongelukkiger iemand vaak echt is. Ook de mensen waar je tegenop kijkt hebben te maken met struggles. En al lijkt het in jouw ogen perfect, je kent nooit iemands volledige verhaal.


Je bent goed genoeg
Stop met jezelf te vergelijken want het maakt je alleen maar onzeker. Probeer jezelf meer te waarderen om wie jij bent. Je bent uniek met al je talenten, levenslessen, wijsheden, interesses en passies. Wees je hier bewust van en benut ze. Een ander is misschien sportiever dan jij bent, jij bent weer beter in veel andere aspecten waar je in uitblinkt. Streef er niet naar om beter te worden dan anderen. Streef ernaar om beter te worden dan wie jij gisteren was. Houd je bezig met jezelf te verbeteren en focus op je eigen pad.

Vergelijken ter inspiratie
De enige uitzondering wanneer je jezelf wel met anderen kunt vergelijken, is om je te laten inspireren door mensen waar je ‘positief’ tegenop kijkt. In plaats dat je denkt ‘zo goed als zij zal ik nooit worden’, kun je je ook laten inspireren en leren van hun successen. Wat hebben zij gedaan om te bereiken waar ze nu zijn? Diegene wordt een voorbeeld voor je; dit wil jij ook bereiken en je ziet dat het mogelijk is. Het “dat wil ik ook” zonder afgunst zorgt hier voor positieve emoties.

Leef met LEF!

Judith Holtkamp

>