fbpx

VAN MOOD NAAR GOOD MOOD 

Soms ben ik moe, terwijl ik eigenlijk even echt geconcentreerd werk moet doen. Soms ben ik druk en opgefokt, terwijl het 22.00uur ‘s avonds is en bijna bedtijd. Soms voel ik mij down en dat voelt niet prettig (en heeft overigens ook niet altijd een herleidbare reden….).

Heb jij ook weleens behoefte om te wisselen van stemming, gemoed of energie? Je snel wat energieker te voelen? Voor een beter humeur? Of de druk eraf te halen? Dan heb ik hier een praktisch lijstje voor je. Kleine manieren om snel je mood te veranderen. Ook handig als naslag voor een ander moment als je er even ‘uit’ wilt.

Simpel. Logisch. Praktisch.
Geen magie trouwens, maar een lijstje vol gezond verstand. Dingen die je al weet, maar die je graag even onder elkaar ziet zodat je kunt kiezen. Je hebt er mogelijk al een aantal gedaan vandaag. Welke trekt jou nog meer aan?

Want weet je, je kunt niet altijd vrolijk zijn. Ben ik ook niet. Niets aan te doen. Je kan ook niet altijd vol energie zijn. Soms is het even op. Je kan ook niet altijd volledig scherp zijn. En je hoeft niet altijd alleen maar hard te werken. Geef jezelf soms wat lucht. En vooral ook luchtigheid.

Switch-knop
Als je in een stemming zit die niet fijn voelt, kies dan voor switchen. Vraag is wat kun je doen als je je vrolijker wilt voelen? Of energieker? Of gewoon even in een andere modus wil komen dan waar je nu in zit. Van stress naar inspanning. Van focus naar ontfocussen. Van opgefokt naar relax. Van down naar neutraal. Van inspiratieloos naar inspiratie.

Deze kleine manieren helpen je snel een eerste stap te zetten om je stemming te draaien. Je kunt deze stappen ook combineren om nog meer effect te bereiken. Simpel. Effectief. Het werkt!

Quick-wins
Welke van deze kleine stappen passen bij jou, werken voor jou?

1. Ruim op
Door je omgeving op te ruimen verminder je stress waardoor je je vaak direct beter voelt. Dit is voor mij ‘de-werkt-altijd-actie’. Opruimen vind ik (meestal) leuk en het resultaat al helemaal. Heerlijk! 

2. Ademhalen
Haal kalm en diep adem. Even drie keer heel bewust ademhalen helpt je kalmeren waardoor je je problemen direct beter in perspectief kunt plaatsen. Het helpt je ook je stresshormonen verminderen. Je moet überhaupt ademhalen om te kunnen leven, dus doe het een paar keer per dag heel bewust en met aandacht. Het blaast letterlijk nieuw leven in.

3. Slaap
Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Vermoeidheid is één van de belangrijkste redenen van een onbehaaglijke suffe stemming. Goed slapen draagt ook nog eens bij aan je vetverbranding! Hoe ‘vet’ is dat 😉

4. Uit je dankbaarheid
Benoem waar je je dankbaar voor voelt of schrijf het op. Minimaal 5 dingen. Door dankbaarheid te uiten zul je je opgewekter en luchtiger voelen met weinig moeite. Wat kan jij over vandaag al zeggen uit dankbaarheid…. ?!

5. Beweeg
Kom letterlijk in beweging. Ga een blokje om. Stap even op de fiets. Mooi als reminder: ‘als je vast zit moet je in beweging komen’. Ga sporten om je stemming te verbeteren. Een beetje beweging vermindert stress, verbetert de bloedsomloop en helpt gelukshormonen te produceren. Het beste kan je dat buiten doen. Buitenlucht en daglicht vormen een magische combinatie om je humeur te verbeteren. Een bosrijke omgeving werkt kalmerend voor onze psyche.

6. Doe mindfulness(oefening)
Neem een paar minuten om met je aandacht volledig in het moment te komen. Je zult al snel ontdekken dat de ellende in je leven zich vooral in je gedachten plaatsvindt. Ikzelf ben ook zo’n denker. Soms een beetje (veel) te druk in mijn hoofd. Ik zet dan een meditatiemuziekje op via Spotify. Het werkt voor mij heel goed. Liefst zonder stem, alleen een muziekje.

7. Lachen
Nog een quick-win die voor mij goed werkt als ik mij wat down voel. Bloopers kijken. Kan ik vreselijk om lachen. Ze moeten niet pijnlijk zijn, wel grappig met humor. Een echte moodbooster. 

8. Dans en zing! 
Bij voorkeur op lekkere muziek. Dansen is een verrassend goed middel tegen neerslachtigheid. Zet muziek op die je blij maakt en dans lekker mee. Wat voor mij nog beter werkt dan dansen is zingen. Ik hou enorm van zingen en brengt me direct in een good mood. Of de buren er altijd blij mee zijn…?🤪

9. Laat het nieuws buiten de deur
Check vandaag – of in ieder geval de komende uren – even geen nieuws. Sluit je even af voor de wereld en richt je op je eigen leven. Door de eeuwige waterval van steeds weer nieuw nieuws regelmatig dicht te draaien, kun je je stemming al snel verbeteren.

10. Zet een kleine, nuttige stap
Doe iets nuttigs. Een kleine actie om iets voor elkaar te krijgen. Je voelt je direct een stuk meer voldaan en blij. Welke kleine stap kun je nu zetten om jezelf nuttig te maken? Ik heb zojuist het konijnenhok verschoont. Beestjes blij. Ik blij. Makkelijk. Simpel. Snel. Voldaan! Best nuttig toch?😄

11. Denk aan alle dingen die goed gaan
Zeker wanneer ons humeur minder is richten we ons op alle dingen die verkeerd gaan. Verplaats je aandacht eens naar alle dingen die goed gaan. Dat helpt je snel een positieve vibe te ervaren. Wat ik vandaag goed heb gedaan? Ik heb niet gesnoozed! Echt knap van mezelf. Wekker ging en direct uit bed gestapt. Heb alle mails weggewerkt, een (3 uur durend) inspirerend coach gesprek met mijn business coach gehad, mezelf aangemeld voor (alweer) een nieuwe training, planning voor komende maand uitgewerkt, 4 LEF-boxen verstuurd, een clarity Call gehad voor het Master Your Life programma en een blog geschreven…. #happy #dankbaar

12. Neem afstand van je smartphone
Leg je smartphone vandaag een paar uur in je tas (in stille modus) of laat hem thuis wanneer je de deur uit gaat. Tijdelijk niet verbonden zijn brengt veelal rust, ruimte en blijdschap.

13. Doe iets creatiefs
Als je veel in je hoofd leeft kan het heel kalmerend werken om iets met je handen te doen. Denk aan het verpotten van een plant, tuinieren, knutselen of een puzzel maken. Aan puzzelen hier in huis ook geen gebrek. Er liggen er nog 3 te wachten x 1.000 stukjes….

14. Doe iets voor een ander
Anderen blij maken is een geweldige manier om je eigen stemming positief te beïnvloeden. Doe iets aardigs voor een ander en merk hoe ook jij je vrolijker voelt. 

15. Neem tijd voor ontspanning
Zoals een dagje naar de sauna, een bezoekje aan de schoonheidsspecialist of gewoon uitgebreid in bad.  

16. Doe iets omdat je het gewoon alleen maar leuk vindt
Niet alles wat we doen hoeft nuttig te zijn. Doe iets wat je alleen maar doet omdat het leuk is. Geef jezelf de ruimte om nieuwsgierig te zijn en te experimenteren. Hierdoor verminder je stress en verhoog je je stemming. Wat ik geweldig vind is een serie kijken op Netflix… Zo leuk 🙂

17. Schrijf van je af
Als ik ergens op vastloop of emotioneel mee worstel dan pak ik pen en papier en kladder ik alles op wat in mij opkomt. Geen volzinnen. Geen goed Nederlands. Niet foutloos. Alleen maar van mij afschrijven. Gegarandeerd resultaat binnen 15 minuten: helderheid in mijn hoofd. Als het ook bij jou past: doen!

Vul de lijst aan met dat wat werkt voor jou. En als je dan een keer behoefte hebt aan een verandering van stemming, humeur, energie of zin dan pak de lijst erbij en doe wat bij je past en mogelijk is. Niet te lang over nadenken of te lastig maken. Geef jezelf de ruimte, want dat jij je goed en prettig voelt doet ertoe!

Leef met LEF!

Judith Holtkamp

>