Take a break
Ben je lekker productief en wil je er nog meer uithalen? Of ben je niet zo heel productief en wil je er graag meer uit halen?
Dan heb ik voor jullie allebei dezelfde tip: take a break!
Want de tijd die je verliest met een kleine break is kleiner dan het productiviteit-verlies als je doorgaat.
Productiviteit staat voor werkend Nederland hoog aangeschreven. Hard werken. Door werken. Lang werken. Onder druk werken. Afmaken. Opleveren. Afleveren.
Niks mis mee, hoor. Productief zijn voelt ook lekker. Geeft voldoening. En als dat waar je mee bezig bent ook nog bij je past en je leuk vindt brengt het ook nog werkplezier.
De misvatting komt pas als je denkt dat productief zijn betekent dat je continue ‘aan’ moet staan. Mocht je dat namelijk denken en doen dan ben je juist minder productief.
Hoe werkt dat precies? Ik zal dit concreet maken met 3 gewoonten.
1.
Productiviteit en tijd zijn niet lineair verbonden
Moeilijke zin. Wat hier staat is dat je bij 8 uur werken niet 2x zoveel gedaan krijgt als bij 4 uur werken. Want naarmate de tijd verstrijkt, neemt je concentratie af. Wat toeneemt is je vermoeidheid. Op een gegeven moment kost het zelfs meer dan dat het oplevert.
Als ik 8 uur lang alleen maar schrijf, dan lijk ik heel productief. Tenminste, als ik naar het aantal geschreven woorden kijken. Er is wel 1 probleem: morgen kan ik minstens de helft weer deleten. Prutswerk geleverd. Veel woorden, dat wel, maar helaas nog veel meer herstelwerk…
Om geconcentreerd en kwalitatief goed te werken heeft ons brein brandstof nodig. Dat betekent dat om productief te kunnen blijven het nodig is om tussentijds steeds weer op te laden. Pauzes dus. Om daarna weer gas te kunnen geven. Zo blijf je blijvend productief.
Wat ik hiermee wil zeggen: pauze is dus zeer zeker geen tijdverspilling. Integendeel, het is een waardevolle investering.
Praktisch: na elke 90 minuten werken een break van een kwartier. Zodat je de hele dag – óók in de middag – nog helder en productief kan werken.
Zoals gezegd: take a break. Liefst na elk anderhalf uur.
2.
Open aandacht versus gerichte aandacht
Wil je optimaal opladen tijdens je break? Neem dan een break met ‘open aandacht’. Geef jezelf even de tijd en ruimte voor niksen. Je hoeft niks. Moet niks. Doet niks. En dat is juist de bedoeling. Verantwoord spijbelen zeg maar.
Want naast het aantal pauzes, bepaalt wát je in een pauze doet of het je oplaadt of juist vermoeider maakt.
Het verschil: gerichte aandacht is een vorm waarin je nog weer nieuwe informatie opdoet. Bijvoorbeeld lezen. Youtube kijken. Internetten. Check op social media. Podcast luisteren. Dit kost inspanning.
Het tegenovergestelde is open aandacht: dan verwerk je de informatie die je hebt opgenomen. Dan dwaal je af met je gedachten. Dit maakt dat je hersenen opruimen en weer opladen, zodat ze later gas kunnen geven.
Wat is nou de valkuil? Dat we pauzes beoordelen op basis van hoe leuk we iets vinden om te doen. Hoe leuker het is, hoe meer ik mezelf oplaadt…. Alleen voor ons brein werkt dit niet zo! Elke keer als we info opnemen, zijn ze aan het werk. Hoe leuk of grappig die info ook is.
Dus uit het raam staren. Afdwalen. Niksen op toilet. In je eigen gedachten bij het koffie-apparaat staan. Vooral doen. Goeie keus. Loop een rondje (alleen).
3.
Vul-de-leegte-principe
Of met andere woorden: ga lekker schoonmaken. Of tuinieren. Simpele klusjes doen. Strijken. Laatje opruimen. Als je nu verder leest zal je schoonmaken of strijken nooit meer zien als stom en zonde van je tijd, maar juist als dubbel productief en goed bezig.
Ons hoofd staat namelijk vrijwel altijd ‘aan’. We kunnen bijna niet níét denken. Niet zo gek dus dat we soms van de hak op de tak springen met onze gedachten. En dat van de hak op de tak van je brein is best lastig als je een probleem juist even goed wilt uitdenken. Of over een project wilt nadenken. Een briljante oplossing wilt bedenken. Daar de focus gericht op kunnen houden met je gedachten kan een uitdaging zijn.
Wat te doen? Simpel: doe er iets simpels naast. Dat vraagt namelijk een klein beetje hersenactiviteit. En precies net die inspanning blokkeert de afleidende gedachten. De simpele taak vult de leegte op.
De simpele handelingen van schoonmaken, strijken, tuinieren zorgen ervoor dat je niet met allerlei afleidende gedachten bezig bent, waardoor je beter kan denken en focussen op datgene waar je je aandacht op wilt richten. Afleidende gedachten worden minder. Meer focus. Op je probleem. Een oplossing. Dat project. Die uitdaging. Concretiseren van een plan. Het intelligente denkwerk kan je met meer focus doen als je de ‘leegte’ opvult met een simpele handeling.
Einstein deed het ook
Wist je trouwens dat Einstein bewust bij de start van zijn carrière een simpel baantje heeft gekozen zodat hij maximaal kon nadenken over complexe zaken en theorieën? In dat jaar dat hij werkzaam was bij een patentbureau heeft hij maar liefst drie van zijn belangrijkste theorieën bedacht. Dáár – naast het simpele werk – is het gebeurd…! Dus iets simpels als schoonmaken is nou echt een Einstein actie. Ik zeg: goed bezig.
Conclusie: neem pauze, doe niks, dwaal af en de ogenschijnlijk nutteloze activiteiten zijn bronnen van productiviteit. Je lijkt dan niet productief, maar je bent juist enorm aan het investeren in je productiviteit.
Take a break! Simpeler kan ik het niet voor je maken 😉